czwartek, 1 listopada 2012

Korzenne ciasto z dynią


Dynia, jest rośliną jednoroczną, mało kto wie, że ma aż 20 gatunków ;)

Gatunki dyni, które można spotkać w Polsce:
1. dynia olbrzymia,
2. dynia piżmowa,
3. dynia zwyczajna.

Do spożycia nadaje się zarówno miąższ jak i pestki. Tłuszcze zawarte w pestkach dyni zaliczają się do pełnowartościowych tłuszczy roślinnych. Około 80% kwasów tłuszczowych to kwasy nienasycone, z czego 50-60% to wielokrotnie nienasycone.

Co roku w różnych krajach świata, organizowane są konkursy na największą dynię, konkursy takie największą popularnością cieszą się w USA, ale i w Polsce znajdują coraz większą rzeszę zwolenników.
W tym roku w konkursie na "Największą dynię w Polsce" wygrał Pan Jan Styra, któremu udało się wyhodować dynię ważącą 350 kg., nie pobił on jednak rekordu Polski, jak do tej pory dynia rekordzistka ważyła 580,5 kg!

28 września 2012 roku w stanie Massachusetts w USA, pobity został rekord na największą dynie na świecie, waga dyni przekroczyła tonę. Gigantyczna dynie pochodzi od  Ron'a Wallace'a, który wygrał 15 tysięcy dolarów.

Dynie cieszą nie tylko zwolenników pobijania kolejnych rekordów, dynie potrafią cieszyć także oko:



oraz nasze kubki smakowe:

Korzenne ciasto z dynią

Składniki na ciasto:

- 4 duże jajka,

- 240 ml oleju słonecznikowego,
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
- 1 i 1/4 szklanki cukru,
- 425 g dyni,
- 260 g mąki pszennej,
- 50 g otrębów pszennych,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 3/4 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- garść płatków migdałów.

Składniki na polewę:


- 75 g margaryny,

- 75 g cukru,
- 2,5 łyżki kakao.

Wyciągnąć z dyni miąższ, obrać, następnie pokroić w plastry o grubości ok 1,5 cm, ułożyć na blasze i piec w ok 20 - 30 min. w rozgrzanym do temperatury 180 C piekarniku. 

Po wystygnięciu, rozgnieść blenderem na gładkie puree.

Jaja wymieszać z cukrem na jednolitą "masę". Następnie nie przestając mieszać wlać olej i aromat waniliowy.
W osobnym naczyniu wymieszać ze sobą pozostałe składniki sypkie. Dodać do masy jajecznej i mieszać szybko do momentu połączenia się ze sobą wszystkich składników.
Przelać ciasto do formy (np. na piernik) i piec w temperaturze 180 C przez ok. 50 - 60 min. lub dłużej do momentu tzw. "suchego patyczka".

Do garnuszka włożyć margarynę, cukier oraz kakao, wlać odrobinę wody, postawić na gazie i mieszać energicznie do momentu uzyskania jednolitej masy, a następnie zalać polewą ostudzone ciasto.

Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz