czwartek, 11 października 2012

Rozgrzewka :)

Spaghetti z czosnkiem, oliwą i ostrą papryczką vel Spaghetti aglio, oilo e peperoncino.



Składniki:
400 g makaron spaghetti,
4 ząbki czosnku,
1 szklanka oliwy z oliwek,
1 ostra papryczka (lub zwykła czerwona papryka, którą możemy doprawić świeżo zmielonym chilli),
sól.

Rzekomo jest to przepis na klasyczny włoski sos. Przygotowuje się go bardzo szybko i prosto, no i nie może się nie udać ;) Dodatkowo jest pikantny i rozgrzewa organizm ;)
Zagotować makaron w dużej ilości, osolonej wody.
W tym samym czasie możemy podgrzać na patelni oliwę z oliwek z drobno pokrojoną ostrą papryczką (lub papryką z dodatkiem świeżo zmielonej papryczki chilli), lekko posolić. Po chwili dodajemy drobno pokrojony lub starty czosnek (czosnek jest gotowy gdy zacznie zmieniać kolor!).
Gdy makaron jest już gotowy, należy go odcedzić i wymieszać z aromatyzowaną oliwą. Gotowe :)
Smacznego!




                                         All photos taken by Pocky.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz